zpět na tiskové zprávy

Zabrání poškození techniky a materiálu. Firma zpevní i plochu před halou

Zabrání poškození techniky a materiálu. Firma zpevní i plochu před halou
Vyškov, 19. září 2023 – Stěžejní je pro ně budova požární zbrojnice. Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Vyškova ale četně využívá i skladovou halu, ve které má umístěnou jak techniku, tak materiál pro potřeby hasičů. Hala je původní, doposud se žádným způsobem neopravovala. A je to znát.

Další podstatnou část letošního rozpočtu města tak ukrojí plánované výdaje v areálu hasičů na Smetanově nábřeží. Ocelovou střechou na několika místech zatékalo, a může tak dojít k poškození nebo znehodnocení uložené techniky a materiálu. Stávající hliníková střešní krytina zmizela. Součástí dodávky jsou i nové okapové háky, žlaby či svody v pozinkovaném provedení.

Původní je rovněž elektroinstalace, která už nevyhovuje platným normám. „Pochází z roku 1976, kdy halu hasiči dostali do užívání. Stane se tak důležitou součástí opravy objektu. Před skladovou halou je navíc nejednotná a při deštivém počasí rozblácená plocha, která je špatně udržovatelná a nevhodná k nájezdu požární techniky. Dojde k jejímu zpevnění s cílem vytvořit prostor odpovídající standardům,“ popsal investici starosta Vyškova Karel Jurka.

Záměr tedy počítá s kompletní výměnou střechy za ocelovou, z trapézových zinkovaných plechů, i s opravou elektroinstalace. „Nájezdovou plochu před halou bude tvořit štěrkodrť s následnou asfaltovou vrstvou. Zpevněná plocha na pozemku je nutná, potíže s ní nastávají při deštích nebo třeba při jarním tání. A to například při údržbě techniky nebo pro účely navážení a vyskladňování protipovodňových pytlů a dalšího vybavení. Plochu také využíváme při prezentaci jednotky a ukázkách zásahů veřejnosti,“ vyjmenoval velitel hasičů Jiří Surák s tím, že prostor před halou bude celistvý i řádně odvodněný.

Práce zajišťuje společnost Radek Soural, hotovo bude na konci října letošního roku. Cena se vyšplhala na 2,2 milionu korun.

Postupná rekonstrukce celého areálu probíhá od roku 2008. Například loni se jednotka dočkala kompletní výměny oplocení a brány. Vyrostl rovněž nový přístřešek, který slouží coby sklad provozního materiálu.

JSDH města Vyškova
19.09.2023