zpět na tiskové zprávy

Masivní brána zůstala jen pootevřená. Vyškov poskytl místo pro pietu

Masivní brána zůstala jen pootevřená. Vyškov poskytl místo pro pietu
Vyškov, 8. listopadu 2023 – Hospodin bude chránit tvé vycházení a vcházení nyní i navěky. Žalm 121. Biblický citát vytesaný na kamenném portálu pomníku nenarozeným dětem. Zástupci vyškovské radnice chtěli, aby rodiny, které obtížnou životní zkouškou prošly, měly možnost památku svých nenarozených dětí důstojně uctít či pochovat jejich ostatky.

Vzpomínkové místo vyrostlo v centrální části vyškovského hřbitova. Jeho základním motivem je cesta, na které je umístěna pootevřená brána. Ta představuje předěl života tady a tam. Z robustního prostoru nahlíží dítě do světa, do kterého chtělo vstoupit, ovšem rodiče si jej z porodnice domů neodvezly. „Prostor přispěje nejen k útěše nad ztracenou nadějí, ale také poslouží k pochování ostatků do určitého stadia vývoje plodu, proto bylo vybudování místa nesmírně důležité. Jelikož jde o tíživé téma, nechtěli jsme nic uspěchat, a skutečně několikrát diskutovali nad podobou prvku či jeho umístěním, aby poskytlo potřebné soukromí,“ poznamenal místostarosta Vyškova Roman Celý.

Zatímco citát ze žalmu je umístěný na portálu, na víku nad úložištěm uren je uvedeno, komu je pomník určený. Autor, kterým je zlínský akademický sochař Radim Hanke, použil božanovský pískovec, samotnou bránu s dítětem umělec nechal vyrobit v bronzařské dílně.

Výtvarník Hanke, který je již autorem vyškovského památníku padlým v 1. světové válce z roku 2018, ale také památníku zakladatelů Baťova koncernu ve Zlíně či sochy Emila Zátopka na tamním stadionu, svým konceptem zaujal nejvíc. S pomyslným velkolepým vstupem do chrámu tak v jeho uměleckém ztvárnění kontrastuje malý chlapec. „Veřejnou zakázku jsme neorganizovali a smlouvu o dílu podepsali s autorem ideového návrhu, protože návrh je chráněný autorským zákonem a realizace může být provedena jen stejným tvůrcem. Ztvárnění pietního místa je každopádně důstojné a srozumitelné. Hodláme rodinám poskytnout vhodné místo, aby v modlitbě či ve vzpomínce mohli zmírnit svoji bolest, zapálit svíčku, zkrátka aby byla možná pieta,“ poukázal místostarosta města.

Představení vzpomínkového místa proběhlo ve středu 8. listopadu. Dílo stálo 1 milion a 77 tisíc korun. Jeho součástí je také místo k sezení, prostor pro položení svíček a květin, proběhly i nezbytné zahradnické a parkové úpravy.

Vyškov poskytl místo pro pietu
08.11.2023