zpět na tiskové zprávy

Potíže s parkováním u nemocnice: začíná druhá část stavby

Potíže s parkováním u nemocnice: začíná druhá část stavby
Vyškov, 10. března 2024 – Dlouhodobý problém přeplněných parkovišť v okolí vyškovské nemocnice řeší spolupráce města a Jihomoravského kraje. Firma totiž po zimní pauze postupně zahajuje druhou část výstavby parkovacích kapacit. První etapa rozšíření počítá se stáním pro 26 osobních aut, z toho dvě místa poslouží pro invalidy.

Podzimní práce začaly na konci října, zahájila je oprava stávajícího vjezdu do nemocnice, který po dobu realizace využívají vozy zdravotnické záchranné služby. „Jejich původní výjezd se stavbou ruší. U nového, který budou využívat také auta parkující na postavených parkovacích místech, dochází k metrovému snížení terénu. V místě jsme rovněž řešili uložení kabelů pro nové osvětlení. Část už městská společnost VYTEZA zajistila. Proběhla rovněž příprava pro kabeláž výstražných světel pro sanitní vozy,“ přiblížil loňské práce starosta Vyškova Karel Jurka.

Podstatný je právě samostatný sjezd od objektu zdravotnické záchranné služby s výstražnými světly. Dosud totiž nebyla přednost sanitek z areálové komunikace při vjezdu na parkoviště a na hlavní silnici nijak zajištěna.

Pomocníkem loňských prací byly i příznivé teploty. „Díky počasí se na podzim stihla výstavba nového výjezdu, u kterého chybí pouze obrusná vrstva asfaltu, stejně tak terénní úprava svahů podél výjezdu a část komunikace podél parkovacích stání,“ popsal vyškovský místostarosta Roman Celý s tím, že s pokračováním prací firma aktuálně startuje.

Následovat má demontáž oplocení, dokončení příjezdové komunikace, výstavba chodníku i šikmých parkovacích míst. „Povrch komunikace je asfaltový, chodník bude tradičně tvořit zámková dlažba a stání distanční dlažba, což umožní vsak srážkových vod,“ zmínil místostarosta Celý.

Memorandum o rozšíření parkování schválilo společně s dotací nejprve krajské zastupitelstvo a následně zastupitelé Vyškova. Náklady na stavbu činí necelých 6,7 milionu korun. Jihomoravský kraj, který je zřizovatelem nemocnice, se s Vyškovem dohodl na jejich rovnoměrném rozdělení. „S nemocnicí budeme rovněž řešit systém parkování v okolí polikliniky. Smyslem je, aby co nejblíže vchodu mohli zaparkovat zejména hůře pohybliví pacienti. Zvážíme různé varianty,“ informoval místostarosta Vyškova.

Práce zajišťuje na základě zářijového výběrového řízení společnost EUROVIA CS, a. s. Hotovo má být na začátku letních prázdnin. „Znovu bude záležet na počasí, ale předpokládáme, že stavební firma práce stihne dřív. Přeplněná parkoviště u nemocnic trápí většinu měst. Je nám jasné, že se potíže vyřeší jen částečně. K dílčímu zlepšení ale rozhodně dojde, navíc zajistíme bezpečnější jízdu sanitek,“ uzavřel starosta Jurka.

Potíže s parkováním u nemocnice: začíná druhá část stavby



11.03.2024