zpět na tiskové zprávy

Děti potěší vodní prvky, podnítí jejich tvořivost i pohyb

Děti potěší vodní prvky, podnítí jejich tvořivost i pohyb
Vyškov, 14. března 2023 – Dřevěná koryta, pumpa, rozličné překážky, stavidla, trychtýř či ruční čerpadlo. Vedení a zaměstnanci ZOO PARKu Vyškov ani letos nelení, novinkou pro nadcházející sezonu se stane vodní hřiště. Dětem nabídne formou hry možnost poznávat vlastnosti vody a rozvíjet tak vlastní tvořivost a dovednosti, rodičům pak dopřeje oddechový čas.

Vyroste na trojúhelníkové pozemku vedle loni otevřené Expozice vodní drůbeže. Mělo být už její loňskou součástí, s ohledem na finanční náročnost velkorysé stavby expozice s pěti jezírky ale zástupci organizace přesunuli hřiště na letošek. Investiční záměr předložili radním města na podzim.

Půjde o herní koutek pro děti s mechanickými prvky, které fungují na bázi vody. „Lépe poznají vlastnosti vody, budou využívat její sílu, různě ji nalévat, pumpovat i stříkat. Navíc se u toho budou muset hýbat a přemýšlet. Nechtěli jsme totiž, aby to celé bylo jen o zmáčknutí tlačítka, ale aby šlo o pestrou sestavu s aktivním zapojením, kdy třeba jedno dítě musí něco udělat, aby to u druhého o pár metrů dál způsobilo nějaký efekt,“ popsala investici ředitelka ZOO PARKu Vyškov Dagmar Nepeřená s tím, že novinka dětem zároveň poskytne v horkých dnech možnost ochlazení a osvěžení.

Cílem je volnou plochu co nejvíc využít, prvky na sebe budou navazovat, jiné budou samostatné. Nejdelší ze stran trojúhelníkového pozemku má 15 metrů. „Základem bude dřevo, podstatný bude také celkový výtvarný dojem. Musí jít o odolné prvky, vždy na sklonku podzimu bude třeba hřiště pečlivě uložit k zimnímu spánku, takže jej správně zabalit a zazimovat,“ připomněla ředitelka.

Hotovo má být se startem hlavní sezony. Už při loňské stavbě Expozice vodní drůbeže, která se postupně stala domovem různých druhů ptáků, obojživelníků i hmyzu, proběhlo na pozemku zasíťování, tedy přívod pitné vody a kanalizace.

Nejvýhodnější nabídku předložila firma Netradiční hřiště, radní ji za téměř 910 tisíc korun posvětili. „Město coby zřizovatel počítá s podporou ve formě půlmilionové investiční účelové dotace. Vodní hřiště je dalším atraktivním krokem vpřed. Věřím, že prvky vhodně doplní celkový charakter zahrady,“ uzavřel místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

14.03.2024