zpět na tiskové zprávy

Uložené pokutě se jen smějí. Městu chybí opora v legislativě

Uložené pokutě se jen smějí. Městu chybí opora v legislativě
Vyškov, 26. března 2024

PŘÍPAD PRVNÍ. Muž, který na konci roku oslaví 40. narozeniny. Jen za necelé dva měsíce letošního roku jej vyškovští strážníci řešili v 53 událostech. Prakticky tedy denně. Někdy šlo pouze o upozornění na nevhodné chování, ovšem 29x se jednalo o přestupkové jednání, v drtivé většině proti majetku. Za ta mu bylo 15x uloženo v příkazním řízení celkově 145 tisíc korun. Nezaplatil nic. Dvakrát v jeho případě strážníci za zmiňované období předávali kolegům ze státní policie podezření ze spáchání trestného činu. 5x s ním musela hlídka do protialkoholní záchytné stanice.

PŘÍPAD DRUHÝ. O tři roky starší žena. Klíčový problém: alkohol. Za poslední čtyři měsíce strážníkům někdo 12x nahlásil, že žena někde leží. Dvakrát si její stav vyžádal převoz do nemocnice, 4x s ní hlídka musela vyrazit do protialkoholní záchytné stanice. Dvakrát s ženou městská policie řešila přestupky proti majetku.

PŘÍPAD TŘETÍ. Dvaapadesátiletý muž. Za poslední čtyři měsíce na městskou policii někdo 7x volal, že dotyčný někde polehává, 4x si jeho stav vyžádal přítomnost zdravotníků. Ve většině případů se mohl „pochlubit“ hladinou přesahující 3 promile alkoholu v dechu. Stejně jako ve dvou předešlých případech ani tento muž nemá trvalé bydliště ve Vyškově.

A naneštěstí můžeme směle pokračovat. Krádeže alkoholu v supermarketech, neustálé výtržnictví, nevhodné chování, povalování se v ulicích města. Možnosti řešení? Prakticky žádné. S nepřizpůsobivými lidmi (mnohdy bez domova) se opakovaně potýkají státní policisté i městští strážníci napříč republikou. Ve Vyškově nevyjímaje.

Jsou mezi sebou agresivní, na kolemjdoucí pokřikují, své chování neovládají, ničí městský majetek. Jakékoliv pokuty zpravidla nezaplatí a své prohřešky opakují. „Nějaké vymáhání je prakticky téměř bez výsledku. Bohužel s takovou skupinou obyvatel se legislativa nedokáže popasovat. Vyškované pak opakovaně volají strážníky, ti zasahují u stále stejných událostí, které jsou každopádně v přestupkové rovině. Takže s mizivým výsledkem. Dotyčný se k přestupkové komisi ani nedostaví. Taková je realita, tak to bohužel je,“ konstatoval starosta Vyškova Karel Jurka.

Jednoduše nekonečný příběh, který se s jarními teplotami ještě znásobí. Pohybují se na Masarykově náměstí, v Dobrovského ulici, postávají u obchodních domů, pokoušejí se přespávat v nemocnici. Vyškované volají a stěžují si, jak je to možné, proč s nimi městská nebo státní policie nic nedělá. Přitom právě takovým lidem se strážníci věnují značnou část své služby. A současně mají pocit, že bojují s větrnými mlýny. „Bez legislativních změn se situace nezlepší. Zavolá nás ostraha některého z hypermarketů, že nachytali někoho při krádeži alkoholu. Znovu se pohybujeme v přestupkové rovině. Dotyčný dostane na místě pokutu, kterou ještě před hlídkou zmačká a zahodí. V jiném případě dostaneme oznámení o povalujícím se opilém muži. My nebo lékař rozhodneme o převozu na protialkoholní záchytnou stanici. Vyřešíme tím aktuální problém, ale ve výsledku je to naprosto neúčinné, protože po vystřízlivění je dotyčný v ulicích města zpět. A samozřejmě převoz do Brna a samotný pobyt na záchytce něco stojí, vymáhání nákladů je přitom prakticky bez výsledku,“ popsal dvě modelové situace velitel Městské policie Vyškov Petr Sedláček.

Do registru přestupků tak jen přibývají další položky. „Můžeme je pokutovat neustále, ale nikomu se nic nestane a my s tím máme pouze problémy,“ dodal velitel.

„Řešením“ pak může být, když dotyčný své chování přežene a dopustí se trestného činu. „Automaticky to ale neznamená, že skončí ve výkonu trestu odnětí svobody. U soudu může dostat například peněžitý trest, veřejně prospěšné práce, podmínku nebo například ústavní ochranné léčení, které ovšem kapacitně nedostačuje zvyšujícímu se počtu pacientů, takže dotyčný jednoduše čeká na místo a zůstává nám na ulici,“ připomněl velitel Sedláček.

Navíc podobní lidé opakovaně blokují práci policie, v mnoha případech pak samozřejmě i sanitku či doktora, kteří můžou být zapotřebí úplně někde jinde. „Podobné problémy řešíme prakticky každou poradu. V mnoha ohledech je to demotivující a ubírá to síly. Strážníci vyrážejí ke stále stejným událostem a jejich práce je v těchto případech neefektivní,“ uzavřel starosta Jurka.


27.03.2024