zpět na tiskové zprávy

Muž v Dědicích střílel na vrata souseda. Kvůli mrtvým kačenám

Muž v Dědicích střílel na vrata souseda. Kvůli mrtvým kačenám
Vyškov – Pohyboval se u kostela, na dědickém náměstí Svobody, v kostkované košili. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby jedenasedmdesátiletý muž nedržel v ruce vzduchovku. Na tísňovou linku vyškovských strážníků se ve středu 5. června před osmou hodinou večerní obrátila volající, že dotyčný je naštvaný a vzduchovku zrovna nabíjí.

Na místo tak vyrazila hlídka strážníků. „Svědkyně oznámila, že střílí do dveří jednoho z domů. Kolegové dotyčného na místě ihned našli, zbraň měl volně položenou na víku popelnice. Jednalo se o takzvanou flobertku, tedy zbraň kategorie C-I typu Flobert 6 mm, k jejímuž držení není třeba zbrojní průkaz,“ sdělil velitel Městské policie Vyškov Petr Sedláček s tím, že strážníci muže vyzvali, aby své jednání vysvětlil.

Za vším nakonec stojí sousedské spory. „Pes muže měl druhému muži se vzduchovkou v letošním roce údajně zakousnout čtyři kačeny a jednu slepici, loni pak šest kačen a čtyři slepice. Z toho důvodu si chtěl s majitelem psa promluvit, aby škodu zaplatil. Dveře ovšem neotvíral a telefonní kontakt na něj neměl, a tak si myslel, že střelbou do vrat muže zalarmuje a domluví se na náhradě škody. Nijak ublížit mu podle svých slov nechtěl,“ popsal incident velitel Sedláček.

Strážníci muže vyzvali k vydání zbraně, zároveň mu dali dýchnout. Přiznal totiž čtyři panáky. Zkouška dopadla s pozitivním výsledkem 0,93 promile alkoholu v dechu. „Prohlídkou jsme zjistili, že vrata poškozená nebyla, na levém zděném sloupku u nich ale bylo vidět zhruba 16 oděrek, které mohly mít souvislost se střelbou. Ověřit to ale nešlo, ani majitele objektu se na místě nepodařilo zkontaktovat,“ dodal velitel.

Strážníci celou věc postoupili k dalšímu šetření ke komisi k projednávání přestupků.

11.06.2024