zpět na tiskové zprávy

Placení parkovného ve Vyškově: bez nutnosti instalace aplikace

Placení parkovného ve Vyškově: bez nutnosti instalace aplikace
Vyškov, 20. června 2024 – Pohodlnější i rychlejší varianta prostřednictvím aplikace či klasická platba mincemi zůstávají. Mění se pouze dodavatel služby. Vyškovany i návštěvníky města čekají změny při placení parkovného prostřednictvím mobilního telefonu. Od 1. července nepůjde parkování zaplatit pomocí stávající aplikace.

Znamená to, že službu nechali vyškovští strážníci v uplynulých týdnech zavádět do systému parkování ve městě. Napojená je na ní také právě samotná Městská policie Vyškov za účelem provádění kontrol zaplacení parkovného. Novým provozovatelem aplikace pro úhradu parkovného FTT VPA (Virtuální Parkovací Automat) je olomoucká firma FTT Technologies services. „Každý z třinácti parkovacích automatů, které jsou po Vyškově rozmístěné, bude mít nadále k načtení vlastní unikátní QR kód. Do systému se řidiči dostanou i přes Městský parkovací portál, lidé jednoduše najedou na dosud mnohým dobře známé webové stránky www.vyskov-mesto.cz/parking. Zadat do prohlížeče si můžou také adresu provozovatele parking.fttech.org. Lze rovněž najít konkrétní parkoviště přes mapy.cz,“ vyjmenoval jednotlivé cesty velitel Městské policie Vyškov Petr Sedláček. Připomněl tak, že není nutné si do mobilu instalovat žádnou aplikaci.

Pokud uživatel zadává data do VPA poprvé, vyzve jej k zadání registrační značky a e-mailu. „Vše ostatní je velmi jednoduché a intuitivní, kdy dotyčný postupuje podle pokynů. Parkovné se považuje za uhrazené po odeslání dokladu na e-mail uživatele. Obsahuje dobu parkování, zónu placeného stání a registrační značku. Potvrzení o platbě se načte také nám do informačního systému MP Manager,“ poznamenal velitel Sedláček.

Platit parkovné pomocí QR kódu lze ve městě od poloviny roku 2020. „Dodavatelé služby přicházejí s různými nabídkami. Pokud má šofér uhradit za parkování například 30 korun, striktně jsme požadovali, aby to skutečně bylo 30 korun a nic víc. Jednoduše aby veškeré odměny dodavateli a transakční poplatky šly k tíži města. Odmítli jsme, aby něco navíc platil parkující,“ vysvětlil důvod změny vyškovský starosta Karel Jurka s tím, že se cena za parkování uhrazená prostřednictvím VPA od ceny parkovného zaplacené v parkovacím automatu pochopitelně neliší.

Výhodou zároveň zůstává, že si řidič může parkovné přes VPA prodloužit a nemusí mít obavu z pokuty. „Pokud se zdrží třeba u lékaře, na jednání nebo v obchodě, velmi snadno si přes několik kliknutí dobu prodlouží, a to přes mobil, tablet nebo počítač,“ připomněl starosta města.

Placení parkovného: bez nutnosti instalace aplikace

20.06.2024