zpět na tiskové zprávy

Se strážníky se spojí také videem. Vyškov zavedl novou službu

Se strážníky se spojí také videem. Vyškov zavedl novou službu
Vyškov, 26. června 2024 – Lokalizace volajících, videohovor z daného místa či textový chat. Nové možnosti, jak se spojit se strážníky Městské policie Vyškov. Věří, že tím zvýší efektivitu přijatých opatření. Novinku zavedla před několika dny.

Linka 156 je obecně známé číslo, na kterém mohou lidé kontaktovat městské policie. Ta vyškovská má nově možnost v případě potřeby připojit ke standardnímu telefonickému hovoru video, chat i určení místa volajícího. To vše díky portálu Bezpečí, za kterým stojí tým aplikace Záchranka, která je určená pro rychlé kontaktování zdravotnické záchranné služby.

Právě ta se osvědčila, v Česku ji má ve svém telefonu přes 2,5 milionu lidí. Podnět ke vzniku novinky vyslaly přímo městské policie. „Volající dostane z našeho dispečinku SMS zprávu se speciálním odkazem, který dotyčného po otevření lokalizuje a po povolení přístupu ke kameře rovněž spustí videohovor. Součástí je také chat s automatickým překladem pro zahraniční volající a možnost zaslat fotografie přímo z místa události. Rozhodnutí o využití technologie je vždy na strážníkovi. Ten má zkušenosti a vyhodnotí, kdy to daná situace vyžaduje,“ popsal komunikační nástroj velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček.

Výhody vnímá právě u cizinců či u neslyšících. „Stává se pochopitelně i to, že volá člověk, který Vyškov dobře nezná. Nebo je silně rozrušený. Zjistíme tak jeho polohu, a pokud bude spolupracovat, můžeme získat důležité informace ještě před samotným příjezdem hlídky. Novinka nám jednoduše umožní reálný pohled na místo události,“ dodal k efektivitě služby velitel Sedláček.

Není třeba si do telefonu instalovat žádnou mobilní aplikaci, vše funguje pouze na potvrzení odkazu. Volajícímu tak stačí chytrý telefon s připojením k internetu. Strážníci mobil dotyčného pochopitelně nijak neovládají.
27.06.2024