zpět na tiskové zprávy

Radnická ulice získává důstojnější vzhled. Oprava fasády čeká i synagogu

Radnická ulice získává důstojnější vzhled. Oprava fasády čeká i synagogu
Vyškov, 1. července 2024 – Platí za jedno z nejmalebnějších zákoutí centra Vyškova. Připomíná slavnou renesanční éru a je památkově chráněna, zejména rozpěrnými prampouchy, které ji překlenují a které jsou pro úzké uličky typické. Radnická ulice je ale roky v poměrně zoufalém stavu. Fasáda je zašlá, znečištěná a popraskaná. Místy se navíc odlupuje, současně je značně zasolená.

Radní města před časem kývli na to, aby památkově chráněnou uličku obsadili dělníci. „Radnická ulice přiléhá k budově našeho úřadu, stav fasády je každopádně nevyhovující a nevzhledný. Na mnoha místech jsou praskliny, oddrolená omítka a odloupnuté části fasádního nátěru,“ řekl starosta města Karel Jurka.

Velkým tématem jsou pak holubi, kteří znečišťují chodníky a ničí fasády, trusem a peřím pak zanášejí okapy. „Některé ze zábran proti nim se neosvědčily, zpětná instalace tedy buď neproběhne, nebo je budeme upravovat tak, aby v nich nemohli sednout a hnízdit. Posuneme třeba sítě v oknech, aby se holubi vůbec nedostali na parapety,“ popsal vyškovský starosta.

Aktuální investice každopádně řeší především opravu fasády a prampouchů, tedy oblouků ze 16. století. Řemeslníci zajišťují otlučení zasolených omítek, opravy drobných trhlin, penetraci podkladu, fasádní nátěr, klempířské práce a opravu střešní krytiny prampouchů. „Fasáda s opravenými prvky zajistí důstojný vzhled této půvabné uličky,“ věří starosta Jurka s tím, že samotné práce začaly na konci května. Na starosti je má firma Oldřich Crhonek, náklady dosahují bezmála 960 tisíc korun. Hotovo má být na konci července.

Radnice nicméně úspěšně žádala Ministerstvo kultury o dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2024. Žádala zároveň na opravu fasády na objektu bývalé synagogy. „Celková výše dotace je 1 milion a 75 tisíc korun, využijeme ji na obě akce. Je na nás, jak sumu rozdělíme,“ poznamenal ke státní podpoře vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

V případě bývalé synagogy se jedná o celkovou opravu fasády spočívající ve vyspravení stávajících omítek, opravě veškerého členění a štukové výzdoby. „Fasádní nátěr je zvolený na minerální bázi v odstínu lomená bílá, a to včetně klempířských prvků,“ popsal místostarosta Kachlík.

V tomto případě schválili radní nabídku od společnosti DOBEŠ-STAVBY, cena dosahuje výše 1 milion a 470 tisíc korun. Termín dokončení je podzimní, konkrétně konec října.

Radnická ulice získává důstojnější vzhled
01.07.2024