zpět na tiskové zprávy

Novinky v ZOO PARKu: králíci ve výběhu a převaha samic morčete divokého

Novinky v ZOO PARKu: králíci ve výběhu a převaha samic morčete divokého
Vyškov, 5. července 2024 – Návštěvníci ZOO PARKu Vyškov budou mít za pár týdnů příležitost porovnat morčata, která chovají jako domácí mazlíčky, s těmi, co žijí volně v Jižní Americe. Rozdíly jsou poměrně velké. Hlodavci se totiž dočkají úplně nové expozice.

Vedení zahrady pro ni našlo místo vedle expozice hrabavé drůbeže. „Z důvodu výstavby morčata putovala po náhradních výbězích, nová expozice bude jen pro ně. Vedle šlechtěných morčat domácích návštěvníci uvidí také morčata divoká, která jsou jejich přímým předkem. Liší se především stavbou těla. Jsou menší, pohyblivější, mnohem plašší a přírodně zbarvená. Ona barevnost, na kterou jsme zvyklí, je výsledkem šlechtění. Skupina dvou samců a osmi samic k nám přijela z ostravské zoologické zahrady,“ informovala ředitelka ZOO PARKu Vyškov Dagmar Nepeřená.

Expozice bude celoroční a do zázemí návštěvníci nahlédnou okny v její zadní části. „V prostoru určeném pro morčata domácí necháme nainstalovat nové keramické domky, které vytvořila umělkyně Lydie Smejkalová Kotisová. Některé jsou kopie známých vyškovských budov, lidé najdou například knihovnu či radnici,“ prozradila ředitelka.

Expozice měla být hotová před startem letních prázdnin, nakonec se ovšem její otevření zhruba o měsíc posouvá.

Podoba expozice králíků domácích, v jejichž případě skončil klecový chov, se naopak už změnila. K původní části dělníci připojili sousední plochu a celý výběh oplotili. „Králíci se tak pohybují volně, v otevřené i kryté části původní expozice. Mají rádi společnost, jsou sociální a hraví, jdeme tomu tedy naproti,“ poznamenala ředitelka Nepeřená.

Hotová je rovněž novinka, u které nehrají hlavní úlohu zvířata, ale voda. Nové vodní hřiště s mechanickými prvky dětem kromě osvěžení nabízí formou společné hry možnost poznávat vlastnosti vody a rozvíjet vlastní šikovnost a dovednost. Vyrostlo na trojúhelníkovém pozemku vedle loni otevřené expozice vodní drůbeže. Stálo bezmála 910 tisíc korun.

Novinky v ZooParku
04.07.2024