zpět na tiskové zprávy

Karla Čapka, Tyršova či Luční. Lidé se projdou po lepších chodnících

Karla Čapka, Tyršova či Luční. Lidé se projdou po lepších chodnících
Vyškov, 10. července 2024 – Seznam chodníků, které je třeba ve Vyškově opravit, není každoročně vůbec žádný problém naplnit. Ba naopak. Letošek není výjimkou. V posledních letech platilo, že suma v případě „jarního“ plánu oprav dosahovala výše tří milionů korun, radní pak v druhé polovině roku uvolňovali na chodníky další peníze. Letos už první balík počítá s více lokalitami.

Zmizí například původní betonová dlažba z ulice Karla Čapka, a to v úseku od Nosálovské po spodní vchod do Základní školy Purkyňova. „Necháme odtěžit původní dlažbu včetně konstrukce a silničních obrub. Použijeme zámkový typ určený k dláždění pochozích ploch, na který jsme ve městě zvyklí. Šířka spravovaného chodníku dosahuje téměř dvou metrů, dlouhý je 152 metrů,“ informoval místostarosta Vyškova Roman Celý.

Stavební ruch bude probíhat i o pár metrů dál. Dělníci se totiž zaměří také na sousední Luční ulici, konkrétně od Karla Čapka po křižovatku u Drnůvky. „Půjde o stejný postup, znovu zmizí původní dlažba, jen se tentokrát bavíme o užším chodníku a délce přesahující 100 metrů. Práce v obou případech postupně začínají, hotovo má být v polovině srpna,“ poznamenal místostarosta s tím, že radní města v květnu zvedli ruku pro firmu RM-CZ, s. r. o. Zásahy na obou chodnících zajistí za cenu bezmála 1 milion a 450 tisíc korun.

Místostarosta připomněl, že letošní seznam oprav chodníků má celkem osm položek, projednaný a schválený byl z hlediska rozsahu a priorit. „Z loňského roku jsme uspořili nějaké peníze jak v případě oprav komunikací, tak i chodníků. Na aktuální záměry tak máme vyčleněných zhruba pět milionů korun. Patří mezi ně i lokality, na kterých pracuje nebo se chystá pracovat společnost GasNet. Zásahy se týkají výstavby plynárenského zařízení či oprav distribučních soustav. Město má pro provádění podobných prací pochopitelně jasně stanovené podmínky o uvedení pozemků do původního stavu, stejně jako odstranění všech dalších následků výkopových prací. Se zhotoviteli se každopádně domlouváme, že původní dlažbu nahradí novou, kterou už uhradí město. Chodník má tak novou zámkovou dlažbu a obrubníky, stojí nás to ovšem pouze materiál,“ popsal místostarosta Celý. Plynaři tak městu takto fakturují dlažbu na dvou místech Nosálovské ulice.

Další opravy chodníků jsou postupně naplánované například v Tyršově ulici (chodník naproti kinu přes silnici), v Albrechtově ulici (podél městského domu číslo 16) či v Kašíkově ulici (u objektu okresního soudu). „Pokračovat také chceme s chodníkem po levé straně v Lípové ulici ve směru od Křečkovské ulice. Loni jsme v místě nechali postavit nový padesátimetrový chodník a opravili stávající z litého asfaltu. Pevně věříme, že obyvatelé jednotlivých ulic výsledky prací ocení, bude pochopitelně záležet i na tom, jak se nám bude dařit soutěžit ve výběrových řízeních,“ uzavřel vyškovský místostarosta.

Opravy chodníků
10.07.2024