zpět na tiskové zprávy

Vyškovští dobrovolní hasiči mají nový vůz, uveze 4 tisíce litrů vody

Vyškovští dobrovolní hasiči mají nový vůz, uveze 4 tisíce litrů vody
Vyškov, 18. července 2024 – Při vydatných bouřkách z konce června, kdy likvidovali spadlé stromy na Smetanově nábřeží či v Albrechtově ulici nebo o pár dní později bojovali s vodou v Milonicích i Chvalkovicích na Hané, hasiči ještě nový požární vůz CAS 20 S2Z nevyužili. Nyní už ale Jednotce sboru dobrovolných hasičů města Vyškova nové vozidlo slouží.

V areálu požární zbrojnice se tak přidalo k šesti kusům vozové techniky. Dosud nejnovějším požárním vozem byla TATRA 815. „Je trochu humorné, že jí naši dobrovolní hasiči stále říkají nová, přitom slouží už 14 let. Svou roli nicméně bezezbytku plní. Hasiči mají k dispozici i třeba šest let starý Ford Ranger, ten je ale využívaný zejména pro přepravu členů jednotky či materiálu na místo zásahu. Nový požární automobil byl rozhodně potřeba,“ okomentoval investici starosta Vyškova Karel Jurka.

Připomněl, že město na konci roku 2019 pořídilo jednotce také starší repasovaný nákladní automobil, který je určený pro přepravu kontejnerů, protipovodňových pytlů i jiného objemného materiálu.

Jako ojetý byl pořízený v roce 2015 také požární automobil CAS K 27 – DENNIS. Vůz z užívání vyřadili profesionálové z Moravskoslezského kraje, vyrobený byl už v roce 1998. Právě ten tak zamíří do hasičského důchodu. Projevují se na něm nejrůznější závady, opravy bývají vzhledem ke špatné dostupnosti náhradních dílů složité a finančně nákladné, například zahraniční výrobce podvozku už neexistuje.

Nová cisternová automobilová stříkačka je postavena na dvounápravovém podvozku Scania P 500 4X4 řady XT s připojitelným pohonem přední nápravy. Motor má výkon 368 kW. Automatická převodovka je doplněna o spojkový pedál, který usnadňuje rozjezdy v terénu nebo na kluzkém povrchu. „Posádková kabina je šestimístná. V opěradlech zadní řady sedadel a sedadle velitele jsme nechali vkomponovat držáky dýchacích přístrojů. Nechybí v ní ani dobíjecí držáky na svítilny a ruční radiostanice, lékárnička, termokamery, prostředky pro záchranné práce ve výškách a nad volnou hloubkou, detektory a další vybavení,“ vyjmenoval velitel dobrovolných hasičů Jiří Surák.

Účelová nástavba je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů. Součástí nástavby je nerezová nádrž na 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Vůz dodala firma KOBIT-THZ za cenu včetně výbavy pro potřeby dobrovolných hasičů bezmála 11,5 milionu korun. Městu pomohla krajská dotace, zastupitelé Jihomoravského kraje totiž v dubnu rozhodli o poskytnutí dotace ve výši 1,5 milionu. Další technické prostředky za přibližně 850 tisíc dodala jednotka z vlastního rozpočtu.

Vyškovská jednotka spadá do kategorie JPO III/2. To znamená, že zabezpečuje výjezd dvou požárních družstev s odpovídající technikou. Zásahovou činnost tvoří hašení požárů, likvidace následků živelních pohrom, dopravních nehod či různých technických zásahů.

Dobrovolní hasiči Vyškov
19.07.2024