zpět na tiskové zprávy

Vyškov usiluje o dotaci na bytové domy pro seniory a mladé rodiny

Vyškov usiluje o dotaci na bytové domy pro seniory a mladé rodiny
Vyškov, 17. srpna 2024 – Tři novostavby, stejné architektonicko-stavební řešení, ale rozdílné využití. O výstavbě domu pro mladé rodiny, seniory a zdravotně znevýhodněné se v případě Albrechtovy ulice hovoří už řadu let. Místo je v územním plánu Vyškova dlouhodobě určené k občanské vybavenosti.

Z lokality postupně mizely chátrající objekty po bývalých Vyškovských službách. K první demolici došlo na podzim roku 2019, podruhé na místo vyrazila těžká technika na začátku roku 2022. Objekty střediska dopravy bývalých služeb města neměly využití od roku 2012. „V průběhu roku 2022 zároveň vznikla studie řešící bydlení pro mladé rodiny a seniory. Před časem radní města projednávali investiční záměr, na základě kterého jsme podali žádost o dotaci na projektovou dokumentaci z programu Národní plán obnovy,“ informoval místostarosta Vyškova Roman Celý.

Zástupci radnice už nicméně mají zprávu, že s žádostí neuspěli, respektive z důvodu vyčerpání přerozdělovaných peněz nedošlo ani k hodnocení samotného projektu. „O podporu na projektovou dokumentaci ale žádáme znovu. Jedná se o stejný program, žádáme v navazující výzvě. Má stejné podmínky jako ta původní, ovšem výrazně vyšší alokaci,“ upřesnil vyškovský místostarosta. Popsal, že samotný dům pro seniory je navržený na severní straně ulice a svojí západní fasádou je obrácený do parku směrem k Hané.

Albrechtova a Dvořákova

Zbývající dva domy zamýšlené přes silnici by tvořily byty pro mladé rodiny s parkováním zapuštěným pod úroveň terénu. Střecha parkoviště má představovat veřejně přístupnou zahradu s hřištěm pro děti. „Zatímco jeden z domů by navazoval na uliční řadovou zástavbu, druhý by stál samostatně. Mezi domy architekti navrhují právě vjezd do podzemních parkovacích stání,“ poznamenal místostarosta s tím, že kapacitně jsou naddimenzované. Sloužila by totiž jako rezerva pro plánovaný bytový dům v sousední Dvořákově ulici, kde je parkovacích míst nedostatek.

Investiční záměr v jeho případě totiž měli radní města také na stole. Jedná se o zástavbu proluky ve Dvořákově ulici podél řeky Hané. „Znovu by se jednalo o bydlení pro mladé rodiny. Jde o rovinný pozemek bez vzrostlých stromů. Zamýšlená novostavba by zapadla do stávajícího charakteru zástavby. Také v tomto případě usilujeme o dotaci na projektovou dokumentaci,“ přiblížil místostarosta Celý.

Ta určí přesný počet bytů, to samé platí u předběžných nákladů. „Ze studií, které máme zpracované, se jedná o zhruba čtrnáct standardních bytových jednotek v případě Dvořákovy a pětačtyřicet bytů pro mladé rodiny, seniory a zdravotně znevýhodněné v Albrechtově ulici,“ uzavřel místostarosta s tím, že jedna z podmínek dotace je výstavba a kolaudace bytů do maximálně 10 let.

Vizualizace: Architektonická kancelář Burian-Křivinka, Atelier RAW

Albrechtova a Dvořákova

16.08.2024