zpět na tiskové zprávy

Aktivní město: zájem má tisícovka seniorů, oceňují, že si sami můžou vybrat

Aktivní město: zájem má tisícovka seniorů, oceňují, že si sami můžou vybrat
Vyškov, 14. října 2024 – Platforma Aktivní město a záměr vyškovské radnice s účelovými příspěvky slaví úspěch. Projekt je pro letošní rok za polovinou a přes 1 000 seniorů z Vyškova starších 65 let využilo možnosti čerpat příspěvek ve výši 1 500 korun. Město se totiž rozhodlo podpořit starší spoluobčany v jejich kulturním a společenském životě.

Radnice reagovala na všeobecné zdražování a na projekt pro seniory s trvalým bydlištěm ve Vyškově vyčlenila částku 2 miliony korun. Objem žádostí vůči schválenému rozpočtu se po třech měsících pohyboval na 72 procentech. „Zatímco počet příjemců je vysoký a zřejmě už příliš neporoste, reálné uplatnění vstupů na představení nebo třeba nákupů permanentek u poskytovatelů je logicky nižší. Je pochopitelně rozdíl mezi tím, když senior příspěvek nabije, a tím, kdy k nám dojde již potvrzené uplatnění příspěvku. Samozřejmě nás nicméně těší, že projekt funguje a že jej Vyškované starší 65 let takhle hojně využívají,“ ocenil místostarosta Vyškova Karel Goldemund.

Právě uživatelé peníze obdrží ve formě voucheru, který dle svého uvážení uplatní u některé ze zapojených příspěvkových organizací města. Například manželka osmašedesátiletého Bohuslava se o příspěvku dozvěděla v knihovně. „Použil jsem ho celý na bazén, kdyby byl vyšší, využil bych ho i na další aktivity, třeba na koncerty. Registroval jsem se on-line a vše proběhlo v pořádku. Líbí se mi, že jsme si mohli vybrat, na co příspěvek využijeme,“ zdůraznil Vyškovan.

Nadále nicméně platí, že tři čtvrtiny zájemců se o voucher přihlásí přes přepážku, v drtivé většině Turistického informačního centra Vyškov. Registrace je ale možná i on-line z pohodlí domova. „Zájem přirozeně poklesl, denně ale chodí v průměru tak pět lidí. Stačí mít u sebe občanský průkaz. Dotyčného zaregistrujeme, potvrzení si hned vytištěné odnáší. Kdo má zájem, do e-mailu mu pošleme voucher s QR kódem, který si následně může stáhnout do svého mobilního telefonu,“ poznamenala za infocentrum Michaela Kaňová s tím, že voucher lze kromě infocentra uplatnit také v Aquaparku Vyškov, Knihovně Karla Dvořáčka, Městském kulturním středisku Vyškov či ZOO PARKu a DinoParku Vyškov.

Projekt potrvá do konce letošního roku, případně do vyčerpání rozpočtu. Dotyčný může poukázku s QR kódem (vytištěnou nebo v mobilu) vybrat jednorázově, nebo ji uplatňovat postupně. Peníze je nicméně nutné utratit do 90 dnů od registrace, jinak možnost uplatnění zaniká. „Různých podpor pro občany existuje po republice spousta, ale mnohdy o nich málokdo ví, nebo lidi odradí komplikované podmínky, radnice pak náročná administrativa. Naše ohlasy zůstávají dobré, projekt funguje spolehlivě. Mnozí se přes léto třeba jen přišli na něco přeptat a vyčkávali na aktuální podzimní nabídku. Například zdravotní důvody jim neumožňují sportovat, nebo zkrátka víc holdují kultuře a chystaným koncertům,“ dodal vyškovský místostarosta.

Další informace jsou k dispozici na www.aktivnimesto.cz.

Aktivní město: zájem je veliký, nejvíc o vstup do aquaparku
14.10.2024