zpět na tiskové zprávy

Prohlídky, nostalgie, speciály i Visací zámek. Vyškovský pivovar ožil

Prohlídky, nostalgie, speciály i Visací zámek. Vyškovský pivovar ožil
Vyškov, 20. října 2024 – Prohlédli si várenský dvůr, prošli si sýpkou do vířivé kádě, v jiné budově vystoupali do lahvovny nebo nahlédli do ležáckých sklepů a spilek, ve kterých probíhalo kvašení piva. Spousta vzpomínek, množství dotazů. Prostory Pivovaru Vyškov se v sobotu 19. října otevřely široké veřejnosti.

Vyškov se nedávno stal vlastníkem celého strategického území. Událo se tak po mnoha letech, kdy radnice zájem odkoupit areál pivovaru opakovaně projevovala. V sobotu to v něm místy vypadalo jako třídní sraz. Na komentované prohlídky dorazily stovky Vyškovanů a lidí z okolí, ale i spousta bývalých zaměstnanců. „Budeš mě kontrolovat, zda říkám všechno správně,“ vtipkuje směrem k jedné z nich bývalý vyškovský sládek Dušan Táborský. V pivovaru začínal v dělnické profesi v roce 1991, po třech letech pracoval jako podsládek a o dekádu později převzal místo sládka.

Stál tak u zrodu nových druhů piv, roky dělal pivovarskému řemeslu dobré jméno a dnes se spolu s referentem pro památkovou péči městského úřadu Petrem Bařinkou ujal role průvodce. To už si první desítky zájemců prohlížejí nejstarší část varny – kovotepci ručně klepaný kotel z roku 1941. „Raritou varny je, že se pod kotlem topilo plynem, což už dnes není vidět. Většinou se používá pára, olej nebo elektřina. Kapacita kotle je asi 140 hektolitrů, tolik se dalo uvařit na jednu várku, která trvala zhruba osm hodin,“ přidává některé z mnoha zajímavostí sládek Táborský.

Pivovar Vyškov

Dvojice pamětníků opodál vyhrkne, že nadpoloviční výstav tvořila na startu tisíciletí světlá jedenáctka Džbán, na tom, kolik hektolitrů zlatavého moku tehdy pivovar ročně vařil, se už ale shodnout nedokáže. „Opakovaně to tehdy překračovalo sedmdesát tisíc hektolitrů za rok,“ rozsuzuje je třetí muž, zatímco bývalý vyškovský sládek skupině připomíná, jak se zhruba před 15 lety rekonstruoval klobouk historického komínu. „Kdyby se někdy komín sundával, v kouli jsou uložené historické artefakty týkající se pivovaru,“ upozorňuje Táborský.

Vedle stojící místostarosta Vyškova Karel Goldemund dvojici žen vysvětluje, že potrvá řadu let, než se podaří areál pivovaru, zámku i zámecké zahrady propojit ve smysluplný celek, který by plochy oživil v oblasti kultury, společenského setkávání a obecně trávení volného času. „Nechceme nicméně, aby bylo území do té doby vnímané jen jako chátrající a prázdný prostor za železnými vraty. Máme zájem areál otevírat lidem, kulturní akce v duchu té dnešní hodláme určitě opakovat. Zájemci zároveň vidí autentická místa, kde se někdejší pivní značky vařily, současně vnímají, že technologicky mají prostory své nejlepší roky dávno za sebou. Vaření piva zachovat chceme, ovšem už formou minipivovaru, stejně tak pivnici či další prostory,“ nastiňuje plány místostarosta Goldemund.

Upřesňuje, že komentované prohlídky si nenechalo za zhruba čtyři hodiny ujít bezmála 600 lidí. Den otevřených dveří s podtitulem A pivovar je náš nicméně pokračuje odpoledním kulturním programem. Návštěvníci se těšili na pivo ze sedmi pivovarů či pestré občerstvení. Vystoupily revivalová skupina Lucie Tribute a punková kapela Visací zámek.

Pivovar Vyškov    




19.10.2024