zpět na tiskové zprávy

Komunální volby ve Vyškově poprvé vyhrálo hnutí ANO 2011

Komunální volby ve Vyškově poprvé vyhrálo hnutí ANO 2011
Vyškov, 25. září 2022 – Město Vyškov povede vůbec poprvé v historii žena. Starostkou se stane Karin Šulcová, která stála v čele kandidátky vítězného hnutí ANO 2011. Pracovat bude ve staronové koalici. Na správě města Vyškova se totiž pro další čtyři roky kromě vítězného hnutí dohodli zástupci Sdružení ODS a NK, STAN s podporou Volby pro město, KDU-ČSL a NÁŠ Vyškov. Pět subjektů ještě v sobotu 24. září večer podepsalo koaliční smlouvu.

V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít pohodlnou většinu 19 mandátů. Potvrdit to má ustavující zasedání Zastupitelstva města Vyškova, které se má uskutečnit v druhé polovině října. Hnutí ANO získalo největší důvěru voličů, v zastupitelstvu usedne sedm jeho členů. „Výsledek považuji za vizitku úspěšné práce v končícím volebním období. Bude mi ctí pracovat pro rozvoj našeho krásného města i v následujících čtyřech letech. Věřím, že úspěšně navážeme na předchozí spolupráci, nyní budeme řešit programové průniky,“ reagovala kandidátka na starostku.

Na druhém místě uspěl nováček, hnutí VY, který v zastupitelstvu obsadí pět míst, nicméně stejně jako čtvrtá SPD, která navýší počet svých zastupitelů na tři, usedne v opozici. Občanští demokraté (se starostou Karlem Jurkou) skončili třetí, počtem křesel si rovněž polepšili na pět. KDU-ČSL vedené místostarostou Romanem Celým má tři mandáty, po dvou křeslech obsadí Volba pro město (s místostarostou Josefem Kachlíkem) a NÁŠ Vyškov (s radní Blankou Mikulkovou).

Karin Šulcovou, která povýší na první ženu města, doplní ve vedení radnice 1. místostarosta Karel Jurka a staronoví místostarostové Roman Celý a Josef Kachlík.

Do zastupitelstva se neprobojovala KSČM, stejně jako sociální demokracie, která komunální volby ve Vyškově opakovaně vyhrávala. Svých šest zastupitelů ČSSD neobhájila a o zastupitelstvo přišla.

Zatímco celorepublikově přesáhla 46 %, ve Vyškově byla volební účast 41,69 %, což v podstatě kopíruje čtyři roky starý zájem voličů. Nejpoctivější vyškovští voliči byli v okrscích 9 (Na Hrázi, část Tyršova) a 11 (například Polní, Čtvrtníčkova, V Brňanech), ve kterých ostatním soupeřům uteklo hnutí ANO, volební účast tam stejně jako v okrscích 14 (například část Maxima Gorkého, Purkyňova, Nosálovská) a 20 (Víta Nejedlého) atakovala 50 %.

Metu nakonec překonaly místní části: v Hamiltonech přišlo hlasovat přes 53 % oprávněných voličů (v urnách se nejčastěji objevovalo hnutí ANO) a nejvyšší účast v letošních komunálních volbách pak hlásí Rychtářov (přes 54 % a s polovinou hlasů pro hnutí VY).

Že mnohé komunální politika nezajímá, dokázali voliči v prvním volebním okrsku, do kterého spadá například Albrechtova, Pivovarská nebo Sušilova ulice. Patří mezi ně i lidé s trvalým bydlištěm na městském úřadě. Volební účast v tomto případě přesáhla pouhých 15 %.

Staronová koalice
19.10.2022