zpět na tiskové zprávy

Ohlašovaná vlna zdražování: je nutné si upravit zálohy

Ohlašovaná vlna zdražování: je nutné si upravit zálohy
Vyškov, 2. ledna 2023 – Situace na energetickém trhu v posledních měsících děsí snad každou domácnost. Většina tepláren v Česku hlásí z důvodu dramaticky rostoucích nákladů na energie zdražování. Společnost VYTEZA je nucena zvýšit cenu tepelné energie o téměř 130 %. Voda je pak další položkou, za kterou si v letošním roce Vyškované připlatí. Dražší bude rovněž sportování.

Zatímco na začátku loňského roku se mohla VYTEZA v případě navyšování ceny tepla pohybovat v jednotkách procent, nyní je situace zcela odlišná. Místo téměř 600 korun za gigajoule, které doposud odběratelé platili, je předběžná cena tepelné energie 1 375 korun za gigajoule (včetně DPH), což představuje nárůst o 129 % proti roku 2022. Příčinou je pohyb cen zemního plynu, elektřiny a inflace.

Zástupci společnosti důrazně doporučují domácnostem provést úpravu předpisu záloh.  Podrobnější informace jsou na stránkách www.vyteza.cz.

Podle očekávání si připlatí i odběratelé společnosti Vodovody a kanalizace Vyškov. Klíčovou roli pochopitelně sehrálo navýšení cen energií, dále chemikálií a prostředků používaných na úpravu vody a samozřejmě i inflace.

Představenstvo společnosti Vodovody a kanalizace Vyškov na svém listopadovém zasedání rozhodlo o zvýšení cen od 1. ledna u vodného o 3,16 Kč/m³ (s DPH) a stočného o 6,84 Kč/m³ (s DPH). Celkově dochází pro odběratele obou služeb ke zvýšení o 10 Kč/m³ (s 10% DPH). Cena v součtu dosáhne na 109,99 korun za kubík. Podle zástupců společnosti navýšení představuje nejnižší hranici možného.

Odběratel s průměrnou spotřebou (88 litrů/den, respektive 32 m³/rok), kterému je účtováno vodné i stočné, tak zaplatí o zhruba 320 korun za rok víc. Bližší informace poskytnou stránky www.vakvyskov.cz.

Úpravu ceníků nachystala i sportoviště, která spadají pod Správu majetku města Vyškova. Pokud bychom se bavili o plném pokrytí energetických nákladů, tak například v Aquaparku Vyškov by podle místostarosty Romana Celého muselo dojít k navýšení ceníku až o 60 %. „Takovou cestou jsme nicméně jít nechtěli. Zdražení je přesto nutné. I přes šetření s elektrickou energií, zemním plynem a vodou dojde ke skokovému nárůstu nákladů na provoz. Nárůst cen pro veřejnost je v rozmezí 20 až 30 %,“ informoval vyškovský místostarosta.

Například o víkendu tak dospělí za hodinu v bazéně zaplatí namísto stokoruny 120 korun, ve všední den do tří hodin odpoledne 95 korun, po zbytek dne 110 korun. Celodenní vstup do venkovního areálu pak v létě vyjde o 30 korun dráž, tedy na 150 korun.

Zvedají se i hodinové sazby za používání tenisového hřiště a hřiště na plážový volejbal ve Čtvrtníčkově ulici, nahoru jdou od ledna rovněž ceny za využívání venkovních sportovišť či sportovní haly v Mlýnské ulici.

Hlouběji do peněženek naopak Vyškované nesáhnou v případě poplatků za svoz komunálního odpadu a ze psů. Částky zůstávají na stejné výši jako v loňském roce.

Místní poplatek za komunální odpad je nadále 696 korun na osobu a rok. „Lidé mají čas na úhradu do 30. dubna. Včas nezaplacené poplatky může správce zvýšit až na trojnásobek,“ zdůraznil místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Radnice nezvedá ani poplatek za psy chované v bytě či rodinném domě. Ve Vyškově je základní sazba 360 korun, lidé za psa umístěného v obytném domě platí 1000 korun. Poplatek ze psů musejí chovatelé zaplatit do 31. května.  

02.01.2023