zpět na tiskové zprávy

Mateřská škola Sochorova přivítá víc dětí. Vyrostou dva pavilony

Mateřská škola Sochorova přivítá víc dětí. Vyrostou dva pavilony
Vyškov, 12. února 2023 – Mateřskou školu Sochorova navštěvuje zhruba 60 dětí ve třech třídách, přibýt mají další dvě pro 48 dětí. Právě rozšíření kapacit mateřinky je nosnou investicí města pro letošní rok. Počítá s výstavbou dvou nových jednopodlažních pavilonů.

Oba pavilony jsou dispozičně navržené téměř identicky. V každém objektu se počítá s 24 místy. Vlna silných populačních ročníků sice odezněla, potřeba nových míst v mateřských školách ale nekončí. „Potíže s umisťováním dětí se logicky zvyšují s rozvojem aktuální bytové výstavby ve městě. V minulém volebním období jsme problematiku opakovaně řešili a vybírali vhodné objekty k rozšíření. Novostavba doplní stávající provoz mateřské školy, vzniknou dvě plnohodnotné třídy se zázemím. Obě budou navázané novou spojovací chodbou se stávajícími pavilony,“ potvrdila vyškovská starostka Karin Šulcová s tím, že rozměrná zahrada se příliš nezmenší, děti rovněž nepřijdou o její herní vybavení.

Mateřská škola Sochorova

Za projektovou dokumentaci město zaplatilo 690 tisíc korun. Rozšíření má podle projekčních nákladů stát zhruba 43 milionů a představuje klíčový investiční výdaj rozpočtu města na rok 2023. S dalším 1,2 milionem korun se počítá na vybavení nových prostor.

Pod základovou železobetonovou deskou budou muset dělníci z jižní strany svažitého pozemku dorovnat terén. Hlavní stavba je navržená z ucelených jinde předvyrobených modulů. Velikost a vnitřní uspořádání nových pavilonů bude velmi podobné stávajícím objektům. V každém z nich bude největší prostor zabírat plně vybavená herna, prosvětlená bude vždy pěti okny. Pobytové místnosti jsou obrácené k jihu a prosluněné i z východní a západní strany.

V prostoru se budou děti stravovat, počítá se v něm i s rozkládáním a skládáním lehátek na spaní. Z herny se dostanou přímo do umývárny a na toaletu i na zahradní terasu. „Projektant coby jakýsi bonus navrhl pobytové terasy pro děti provozně navazující na vnitřní herny. Dětem nabídnou možný pobyt ve venkovním prostředí i při deštivém počasí, protože součástí návrhu je i zastřešení elektrickým baldachýnem,“ popsal místostarosta města Karel Jurka.

Stávající mateřská škola se nachází v klidné lokalitě, je obklopená sídlištní zástavbou, a tím pádem vykazuje dostatečnou poptávku. Jde o komplex tří jednopodlažních objektů spojených chodbou. Má vlastní kuchyni, ze které stravu kuchařky rozvážejí vytápěnou chodbou do jednotlivých pavilonů. Mateřinka vyrostla v roce 1979 původně jako závodní školka.

Součástí investice je i nové parkoviště pro rodiče přivážející děti do školky.

Foto: Vyškovská TV
Vizualizace: Luděk Budík

Mateřská škola Sochorova
16.02.2023