zpět na tiskové zprávy

Vyškov má krajského hejtmana. Vyzkoušel si jeden den v úřadu

Vyškov má krajského hejtmana. Vyzkoušel si jeden den v úřadu
Vyškov, 3. dubna 2023 – Založili fiktivní politické hnutí Progres, rozjeli volební kampaň včetně prezentace na sociálních sítích, ovšem nešlo jim o hlasy voličů, nýbrž usilovali o přízeň poroty soutěže Jeden den hejtmanem. Coby kandidáta na něj vyslali Jindřicha Osolsobě. Studenti čtvrtého ročníku Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické Vyškov nakonec jihomoravské klání ovládli.

Týmů se přihlásilo 13 a do finále, které proběhlo v Brně, jich postoupilo 8. Hlavní výhrou byl, jak ostatně název napovídá, jeden den ve funkci hejtmana.

Vítězný vyškovský tým tvoří ještě Igor Kadavý a Daniel Kománek. V pondělí 3. dubna navštívili společně s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem vyškovskou radnici. „Připravili jsme detailní volební program do krajských voleb. Stanovili jsme si hlavní témata, ke kterým jsme se chtěli postupně vyjadřovat. Každý měl na starosti něco jiného, Igor zastával roli grafika a programátora, Dan se uplatnil jako vedoucí marketingu, kameraman a fotograf. Já se ujal role hejtmana, protože jsem asi nejvýřečnější. S panem hejtmanem trávíme celý den. Určitě jde o zajímavou zkušenost, ačkoliv nikdo z nás neplánuje studovat politologii nebo něco podobného,“ poznamenal za tým Osolsobě.

Jejich stěžejními tématy byly hromadná doprava a životní prostředí. Předmětem soutěže je příprava studentů pro občansky odpovědnou účast na demokratickém politickém životě kraje. Kromě finanční odměny výhru rovněž představoval vzdělávací program zaměřený na politický marketing, krajské volby a veřejnou správu. „Vítám prezentování a prosazování názorů mladých lidí v jakékoliv oblasti. Vítěz nicméně potvrdil, že jihomoravská města nemají nárok, protože hejtmani jsou jen z vesnic,“ zavtipkoval starosta Vyškova Karel Jurka v duchu toho, že zatímco hejtman Grolich byl letitým starostou Velatic, Jindřich Osolsobě žije v Lulči.

Vyškov má krajského hejtmana






















Vyškov má krajského hejtmana




24.04.2023