zpět na tiskové zprávy

Sport, nová dlažba i kostelní lavice. Zastupitelé rozdělili další dotace

Sport, nová dlažba i kostelní lavice. Zastupitelé rozdělili další dotace
Vyškov, 3. srpna 2023 – Radní města a následně v několika případech zastupitelé uvolnili v uplynulých týdnech peníze na individuální dotace. Podpora míří zejména ke sportovcům, pomůže ale i třeba hasičům nebo vyškovské farnosti. Vedení radnice například několikrát označilo za příkladnou spolupráci mezi městem a členy Sportovního klubu Rychtářov.

Radikální opravou totiž prošel objekt, který slouží jako šatny či sociální zázemí, u tamního fotbalového hřiště. Město poskytlo dotaci, rekonstrukci kabin si klub zajistil svépomocí. Šikovné ruce svých členů teď využije znovu. „Na řadě je navazující zpevnění povrchu a položení zámkové dlažby v okolí kabin, čímž odvedou vlhkost od obvodového zdiva,“ popsal vyškovský místostarosta Karel Goldemund s tím, že dotace na nákup materiálu a provedení výkopových a zemních prací je ve výši 150 tisíc korun.

O 250 tisíc víc míří na druhou etapu opravy lavic včetně topení kostela Nanebevzetí Panny Marie. Římskokatolická farnost Vyškov naváže na loňský záměr v přední části kostela. Během let se do lavic, které pocházejí z přelomu 18. a 19. století, nijak zvlášť neinvestovalo. Jsou napadené dřevokazným hmyzem a vlivem stáří také mechanicky poškozené. Vyhřívané podušky instalované v 90. letech několik roků nefungují, zejména v zimních měsících je tak sezení na studených lavicích pro věřící i návštěvníky kulturních akcí nepříjemné. Restaurování lavic a instalace nového topení se v aktuální etapě týká dvou zadních bloků lavic.

Krajská podpora cílí podle vyškovských profesionálních hasičů zejména na obnovu požární techniky a na opravy stanic. Požádali proto město o výpomoc (105 tisíc korun) při pořízení přístřešku pro deset jízdních kol a dva motocykly v areálu stanice v Hasičské ulici. „Mnoho hasičů jezdí do práce na kole a v současné době není v areálu vhodný prostor pro jejich odložení. Dalším přínosem je, že se hasiči na výrobě přístřešku domluvili s vedením Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Vyškov, učni jej tak vyrobí v rámci svého školního odborného výcviku,“ informoval starosta města Karel Jurka.

Z důvodu výkonnostního růstu musí oštěpař Alexandr Čača na tréninky dojíždět, radní mu na sportovní vybavení a fyzickou přípravu schválili třicetitisícovou dotaci. V přípravě a účasti na republikových mistrovství v Enduru a Cross Country pak pomůže mladému motokrosovému závodníkovi Adamu Gottvaldovi rovněž 30 tisíc. To TJ Sokol Vyškov nakupuje za 85 tisíc korun nové nářadí pro děti, konkrétně molitanový přeskokový stůl a závodní kladinu.

Jiné sportovní subjekty uvádějí výrazné navýšení členských základen. Žádají proto například o dokrytí výdajů za dopravné či za navýšení cen za pronájem tělocvičen. Kupříkladu Volejbal Vyškov tak obdrží 170 tisíc. S dobudováním mládežnické základny souvisí zvýšení počtu tréninkových jednotek, a tím pádem i výdajů na tréninkové plochy také u spolku Amor Kloboučky Vyškov. „V dorostu a juniorech zároveň pronikli do nejvyšších futsalových soutěží. Zvyšují se tudíž náklady na dopravu, tréninkové pomůcky, dresy či odměny rozhodčím a delegátům,“ vyjmenoval místostarosta Goldemund s tím, že zastupitelé vyhověli žádosti na podporu mládeže ve výši 100 tisíc korun.

MBK KRASO Vyškov pak požádal o peníze na dvě srpnová krasobruslařská soustředění (50 tisíc), před letními prázdninami naopak již proběhly oslavy 90 let vzniku kopané v Dědicích. Sportovní spolek Dědice uspořádal fotbalové turnaje tří věkových kategorií, peníze použil i na kulturní program pro děti a mládež během celého dne. Na připomínku kulatého výročí zastupitelé uvolnili 100 tisíc.

V září se pak již počtvrté pojede Pístovický cyklokapr. Sportovně-společenská akce kromě samotných závodů znovu slibuje pestrý program pro děti a mládež. Cyklistický klub Brno obdržel od města stotisícovou dotaci.

Zatímco řadu žádostí schválili zastupitelé před letními prázdninami, v září budou ještě projednávat například uvolnění peněz (200 tisíc) TJ Sokolu Hamiltony v případě dokončení oprav zadního traktu sokolovny se sociálním zařízením. Dokončení prací umožní naplno využívat objekt a nabídne lidem další akce i prostor pro komunitní setkávání.

Zastupitelé rozdělili další dotace
03.08.2023