zpět na tiskové zprávy

Školáci už nebudou vstupovat do vozovky. Zatím přibyla závora

Školáci už nebudou vstupovat do vozovky. Zatím přibyla závora
Vyškov, 23. srpna 2023 – Na příjezdovou komunikaci k Základní škole Purkyňova „dohlíží“ zákazová značka. Vjezd na povolení školy nicméně velké množství rodičů roky ignoruje. Zákaz nerespektují ani řidiči, kteří hledají parkovací místo co nejblíž sousední nemocnici. Přibývá i agresivních šoférů. Hlavně ale dochází k ohrožování bezpečnosti žáků i jejich doprovodu.

Město a vedení základní školy společně nachystaly opatření, která zajistí bezpečnější přístup dětí. U horní brány se už objevila závora. Aut tak postupně ubude. „Cílem je omezit provoz na příjezdové komunikaci i uvnitř areálu základní školy. Vjezd jsme opatřili třímetrovou závorou, na čip se dovnitř dostanou pouze zaměstnanci školy, samozřejmě počítáme i s návštěvami, zásobováním či řemeslníky. Pro volný odjezd z areálu školy necháváme do vozovky položit indukční smyčku,“ informoval ředitel základní školy Luděk Höfer.

Kolizní situace vznikají i proto, že rodiče vozící děti až ke škole se po několika minutách zase vracejí po stejné cestě zpět k Purkyňově ulici. Investice vyjde na téměř 280 tisíc korun, přes léto ji zajistila firma Equans Services, a. s.

Podstatně větší sumu pak spolkne výstavba nového chodníku a oprava původního chodníku mezi areálem školy a autobusovou zastávkou. „Školu navštěvuje přibližně 630 žáků a zhruba polovina z nich je dojíždějících. Jednoduše vyloučíme pohyb dětí po příjezdové komunikaci. Zejména v ranních hodinách je totiž dopravní situace nebezpečná. Vozí je rodiče, mnohé přijíždějí autobusy, parkovací stání navíc hledají pacienti nemocnice. Podél celé komunikace zajistíme až ke škole chodník, aby děti nešly po komunikaci zároveň s auty,“ zdůraznil vyškovský místostarosta Karel Goldemund.

V současné době se žáci od autobusové zastávky pohybují po chodníku umístěném podél stávajícího parkoviště na jeho konec ke schodům, které je následně navádí na příjezdovou komunikaci do areálu školy. „Pokud školáci vystupují z autobusu nebo přicházejí třeba z Puškinovy ulice, prakticky procházejí mezi auty na velkém parkovišti naproti nemocnici. Je to chaotické a nebezpečné. Plánovanými úpravami se dostanou k novému místu pro přecházení přes výjezd z jednosměrného parkoviště. Vzápětí se napojí na stávající chodník, který opravíme,“ oznámil místostarosta Vyškova Roman Celý.

Jeho povrch z betonových dlaždic nahradí zámková dlažba. „Chodník končí schody, které otočíme o devadesát stupňů, aby byly v ose nového úseku. Pod schodištěm bude pokračovat avizovaný nový chodník až k brance školy,“ popsal místostarosta města Celý.

Chodník podél parkoviště zůstane zhruba dva metry široký, nový chodník blíže k areálu školy nabídne šířku metr a půl. „Stavební úpravy se celkově dotknou zhruba 84 metrů, o něco větší díl se týká nového úseku,“ přiblížil místostarosta Celý.

Školáci už nebudou vstupovat do vozovky
23.08.2023