zpět na tiskové zprávy

S pokračováním cyklostezky se počítá. Vyškov má každopádně splněno

S pokračováním cyklostezky se počítá. Vyškov má každopádně splněno
Vyškov, 31. srpna 2023 – Hlubočanští jsou nachystaní. A netrpělivě očekávají zprávu od Státního fondu dopravní infrastruktury v souvislosti s přidělením dotace na hlubočanskou část cyklostezky Cukrovarská dráha. S krajskou pomocí propojí cyklostezku s Vyškovem. Ten naopak hlásí, že všechny své čtyři díly má už hotové. Ve výsledku cyklostezka spojí Vyškov s Kozlany.

Starosta Hlubočan Antonín Kopřiva obecní část cyklostezky rozdělil na tři díly. První dva se týkají úseku směřujícího na Vyškov, třetí pak na Kučerov. Zatímco u jednoho dílu práce finišují, na druhý obec chybou v projektu na dotaci nedosáhla. „Bez ní to samozřejmě nepůjde. Jedná se o zhruba šestisetmetrový díl propojující naši obec s Vyškovem. Státní fond jsme požádali znovu a čekáme na vyjádření. Na daný úsek již máme vybraného dodavatele. Pokud dotaci získáme, ještě na podzim bychom úsek nechali udělat,“ popsal situaci starosta Kopřiva.

Délka trasy ve vyškovském katastrálním území je téměř 3,5 kilometru, pak následuje právě katastr Hlubočan. Vyškovská hotová část tak zatím končí v poli. „Od začátku jsme věděli, že půjde o náročný projekt, který se bude dělat po kouscích, a nějaký díl bude někde třeba chybět. Pevně ale věřím, že Hlubočany uspějí a Vyškované se do obce ještě na podzim na kole dostanou,“ prohlásil vyškovský místostarosta Roman Celý.

Cukrovarská dráha zahrnující Vyškov a pětici obcí (Hlubočany, Kučerov, Lysovice, Bohdalice-Pavlovice, Kozlany) začala dostávat reálné obrysy v roce 2019. Cílem projektu bylo propojit město s uvedenými vesnicemi cyklostezkou a napojit ji na část již postavené stavby cyklostezky v katastrálním území Kozlan. Přibližně kopíruje někdejší úzkokolejnou dráhu (v provozu byla v letech 1906 až 1961), po které se svážela řepa do vyškovského cukrovaru. Ten ve Vyškově založili v roce 1868, výroba cukru skončila v roce 1994. Dnes na místě cukrovaru stojí supermarket Lidl.

Vyškov zvládl své dva úseky ze čtyř od ulice V Brňanech po rybník Kačenec v loňském roce. Zatímco třetí pak vyžadoval víceméně jen lokální vyspravení, finální díl od mostku přes Hlubočanský potok po rozhraní katastrálních území byl technicky nejnáročnější a suverénně nejdražší. Zároveň ale město v jeho případě dosáhlo ze Státního fondu dopravní infrastruktury na víc než sedm a čtvrt milionu korun. Celkem stál poslední úsek přes 10 milionů.

Celý záměr navíc finančně podporuje také Jihomoravský kraj. Krajskou pomoc stvrdilo memorandum, které loni na podzim uzavřel s Vyškovem a danými obcemi. Přímo městu kraj u poslední části pomohl zhruba 640 tisíci korunami. „Šlo o technicky komplikovaný, zhruba sedmisetmetrový úsek. Zatímco my máme hotovo, mnohé etapy ve středu stezky na svou realizaci z důvodu majetkových záležitostí ještě čekají. Pokud bych měl být velkým optimistou, tak celá trasa bude hotová v roce 2024. Může se nicméně stát, že půjde až o rok 2025. Stěžejní každopádně je, že trasa odvede pěší a cyklisty na bezpečnou cestu,“ dodal vyškovský místostarosta.

Cyklostezka Cukrovarská dráha
01.09.2023