zpět na tiskové zprávy

Vyškov je znovu nejaktivnější. Získal Elektrooskara za sběr elektrozařízení

Vyškov je znovu nejaktivnější. Získal Elektrooskara za sběr elektrozařízení
Vyškov, 17. října 2023 – And the Oscar goes to… proslulá věta sice nezazněla a ani po ikonickém červeném koberci se zástupci radnice neprošli, Vyškov nicméně v rámci Jihomoravského kraje uspěl ve sběru vysloužilých elektrospotřebičů a získal sošku Elektrooskara. Půlkilogramovou trofej pro vítěze soutěže město obdrželo už v roce 2018.

Předloni zhruba 79 tun, loni přes 120 tun. Vyškov získal prvenství v kategorii měst nad deset tisíc obyvatel za největší procentní nárůst sběru elektrospotřebičů při meziročním srovnání obou let. „V roce 2021 Česko stále výrazně bojovalo s koronavirem, určitě i proto bylo odevzdaného elektrozařízení méně. Následující měsíce jsme naopak zaznamenali výrazný nárůst. Obyvatelé předali k recyklaci o 52 procent více starého elektra než v předchozím období. Ocenění dokazuje, že lidem ve Vyškově není třídění odpadů lhostejné, a to je jednoznačně dobrá zpráva pro budoucnost,“ reagoval místostarosta města Josef Kachlík.

Klání pořádá společnost Elektrowin zabývající se zpětným odběrem vysloužilých elektrozařízení. Patří mezi ně nefunkční či rozbité fény, holicí strojky, toustovače, žehličky, pračky, ale i počítače, vrtačky nebo televize.

Vyškov kromě sošky obdržel i symbolický šek ve výši 15 tisíc korun na podporu dalšího třídění. „Vyškované se vysloužilou elektroniku, která patří do červených kontejnerů nebo v případě objemnější na sběrný dvůr, naučili aktivně třídit. Snažíme se síť sběrných míst zhušťovat, posílili jsme informovanost veřejnosti. Snad nám nebudou rozbité kulmy nebo počítačové klávesnice končit v běžných kontejnerech na komunální odpad. Finanční odměnu využijeme zpět do dalšího zkvalitnění třídění odpadu,“ slíbil vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Vyškov se zároveň dozvěděl, že se ani v soutěži My třídíme nejlépe, kterou vyhlašují společnost EKO-KOM a Jihomoravský kraj, neztratil. Ve své kategorii skončil pátý. Ostatně nejvyšší příčky okupuje v posledních letech opakovaně, klání i vyhrál. Na pomyslné stupně vítězů se naposledy dostal v roce 2020, kdy se propracoval na bronzový stupínek.

Vyškov získal sošku Elektrooskara


17.10.2023