zpět na tiskové zprávy

Vozka i dvoumetroví koně. Rozšiřování vyškovského betlému pokračuje

Vozka i dvoumetroví koně. Rozšiřování vyškovského betlému pokračuje
Vyškov, 5. listopadu 2023 – Před chlévem sesedli z koně a k nohám ležícího kojence složili vzácné dary. Tři mudrcové z dálných východních zemí však nebyli jediní, kdo chtěl Ježíška obdarovat. I prostý lid si přál zakladateli křesťanství něco věnovat. A právě takové k němu přiveze selský povoz. Dřevěný betlém na Masarykově náměstí se tak i v letošním roce rozšíří o nové prvky. Povoz budou táhnout dva koně.

Záměr rozšiřování betléma je naplánovaný až do roku 2026. „Povoz s koňmi bude řídit kočí. Rozměrný prvek je nicméně rozložený do dvou let, za rok se totiž na povozu objeví tři figury, které vozka dopraví právě k Ježíškovi. Povoz se dočká i dřevěného zastřešení,“ popsal letošní a příští etapu rozšíření vyškovský místostarosta Roman Celý.
 
Koně jsou dva metry dlouzí, vysocí pak přes 160 centimetrů. „Samozřejmě ctíme poměr k velikosti těl lidských postav, které mají zhruba půl druhého metru. Letošní etapa se s ohledem na velikost koní nesla především v duchu kvalitní přípravy. Lepili jsme je po kouscích, použili jsme zároveň fošnu na způsob svlaku. Ten představuje důmyslný spoj, který slouží buď ke zpevnění, nebo k zabránění prasknutí či kroucení větších částí,“ řekl umělecký řezbář Tomiš Zedník.

Loni se zároveň pod vánočním stromem objevily nové kovové charitativní pokladničky, které jsou vložené do dřevěných úlů. „Po domluvě se zástupci města hodláme úly zastřešit, aby se do nich nedostávala voda, navíc budou na trochu jiném místě,“ oznámil řezbář, který se na provedení podílí se svým otcem Bohumírem.

Loňská etapa přinesla zejména chlév, čtyři muzikanty, adventní věnec a zmiňované pokladničky. Právě každý ze tří úlů i letos podpoří jednu organizaci: Charitu Vyškov, Asociaci Paprsek a PIAFU Vyškov. „Pevně věříme, že se nebudou opakovat nešvary z minulých let, kdy byli někteří lidé neukáznění a do betlému lezli. Ohrazení je v místě pochopitelně z nějakého důvodu. Loňské opravy nás vyšly na bezmála třicet tisíc korun,“ zmínil místostarosta Celý.

Představa celkového uspořádání betlému zůstává taková, že návštěvník bude v centru příběhu zrození Ježíška. S dalšími postavami, mimo jiné trojicí dětí či dvojicí tanečníků, dojde k celkovému uzavření dioramatu pod vyškovským vánočním stromem.

Právě vánoční jehličnan se rozsvítí tradičně první adventní neděli, která letos připadá na 3. prosince. Program začne od 16 hodin. Po dvou letech, kdy byl dominantou vánočního Masarykova náměstí smrk ztepilý, se vrací douglaska tisolistá. Převoz dřeviny je naplánovaný na 21. listopadu. Tentokrát to nebude mít daleko, dorazí z Nové ulice.

Už v průběhu října pak začalo zdobení centra města, které je tradičně v režii společnosti VYTEZA. V duchu let minulých se počítá s vyzdobenými korunami stromů na náměstí i v přilehlých ulicích. Drobné překvapení se chystá u radniční věže, konkrétně na nárožních věžičkách nad ochozem věže, na kterých budou po vzoru adventního věnce čtyři světelné prvky, které pomohou s odpočítáváním dnů do Štědrého dne.

Vyškovský betlém
06.11.2023