zpět na tiskové zprávy

Vánoční trhy: kromě prodejních stánků i autentické podání hitů Queen

Vánoční trhy: kromě prodejních stánků i autentické podání hitů Queen
Vyškov, 1. prosince 2023 – Nestárnoucí skladby, výrazný zpěv a hudba bořící zavedené vzorce. Skupina Queenie, která od roku 2006 pečuje o pestrý repertoár Freddieho Mercuryho a kapely Queen, bude hlavním tahákem vyškovských Vánoční trhů. Na Masarykově náměstí se skupina v čele s frontmanem Michaelem Kluchem představí ve čtvrtek 21. prosince. Samotné trhy proběhnou od neděle 17. do pátku 22. prosince.

Vyškované se tak zaposlouchají do precizního ztvárnění písní legendy světového rocku v původních aranžích a tóninách. Kapela, která se několikrát představila v pražské O2 areně, a dokonce vystoupila na oficiální oslavě narozenin královny Alžběty II., nebude jediným zvučným jménem letošních vyškovských trhů. „Pevně věříme, že si lidé najdou cestu i na koncert zpěvačky a skladatelky Kateřiny Marie Tiché. Známá je ze spolupráce se skupinou Jelen či s kapelou zesnulého zpěváka Davida Stypky Bandjeez a je rovněž držitelkou Ceny Anděl v kategorii Objev roku,“ připomněla Viera Maňásková, ředitelka Městského kulturního střediska Vyškov, které zajišťuje kulturní program trhů. Písničkářka, která rovněž zpívala na inauguraci prezidenta Petra Pavla, se v centru města představí v úterý 19. prosince.

Do Vyškova přijedou i další zajímaví umělci, kteří sváteční atmosféru umocní. Mnozí si ze Dnů památek vybaví blues-rockovou formaci z Olomouce No Limit, zaujmout se pokusí cimbálová muzika Pajtáš, advent si pak nejde představit bez folklorních souborů Klebetníček a Trnka. „Dopolední i odpolední část vyplní tradičně se svými vystoupeními vyškovské mateřské a základní školy. Příchozí si zazpívají i se žáky Základní umělecké školy Vyškov, s vánoční tematikou vystoupí také Pěvecký sbor Antonína Tučapského či pěvecký sbor Mezi hlasy,“ vyjmenoval kulturního část programu vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

Chybět nebude (ve středu 20. prosince od 16.00 do 18.00) zpřístupněná radniční věž. Na Štědrý den proběhne i tradiční troubení koled z radniční věže (od 15.30), lidé nepřijdou ani o hojně navštěvovaný novoroční ohňostroj, který rozzáří oblohu nad Vyškovem první lednový den (od 17.00).

V samotných prodejních stáncích pak má převládat tradiční vánoční nebo zimní zboží. Návštěvníci samozřejmě nepřijdou ani o občerstvení či teplé nápoje, jako jsou punč, svařené víno či medovina. Stejně jako v minulosti budou vyškovské trhy končit ve večerních hodinách, prodejní doba je určená do sedmé hodiny.

U kašny se pak znovu objeví zvonička pro štěstí, která bude symbolicky plnit nejen dětská přání, u vánočního stromu zase významně rozšířený, z lipového dřeva vyřezaný betlém. „Letos Bohumír a Tomiš Zedníkovi vyřezali selský povoz s kočím, potáhnou ho dva koně. Kromě stávajících postav a zvířat nebudou chybět loni zhotovený adventní věnec či kovové charitativní pokladničky, které jsou vložené do dřevěných úlů a do kterých mohou lidé přispívat potřebným, čímž adventní čas rozšíříme i o charitativní rozměr,“ poznamenal vyškovský místostarosta Roman Celý.

Vánoční douglaska tisolistá se rozsvítí první adventní neděli 3. prosince. Program, který zatraktivní vystoupení Dětského pěveckého sboru Motýlek a žáků Základní umělecké školy Vyškov, začne od 16 hodin. Jakmile se jehličnan rozzáří, programem naváže Živý betlém s Divadlem Haná.

Vánoční trhy 2023
17. – 22. prosince
prodejní doba 10.00 až 19.00 hodin

Vánoční trhy
01.12.2023