zpět na tiskové zprávy

Městský úřad ke konci roku spustil univerzální poplatkový automat

Městský úřad ke konci roku spustil univerzální poplatkový automat
Vyškov, 18. prosince 2023 – Plně nahrazuje pokladnu s obsluhou, celý proces výběru zjednodušuje a urychluje i podporuje připravovanou automatizaci procesů na radnici. Město zavedlo poplatkový automat, který je určený pro výběry poplatků a plateb. Novinka zatím čeká zejména na klienty odboru dopravy Městského úřadu Vyškov.

Lidem umožní hradit zákonné platby prostřednictvím moderního způsobu bezhotovostně. Najdou ho v prostoru před standardními pokladnami v budově A městského úřadu. „Od počátku jsme jeho prvotní využití plánovali pro výběr správních poplatků na odboru dopravy: správní a emisní poplatky na registru vozidel, správní poplatky na registru řidičů či poplatky za zkoušky řidičů. Prostě vše, co se vyskytuje na odboru dopravy. Klíčový je QR kód, ten klienti dostanou u konkrétního úředníka. Buď již sumu k úhradě obsahuje, nebo si ji sami navolí. U samotného automatu jde o jednoduchou a intuitivní obsluhu prostřednictvím dotykového displeje. Klienti tak rychle a jednoduše zvolí požadovanou činnost,“ popsal starosta Vyškova Karel Jurka.

Novinka umožňuje úhradu kartou i hotovostí. „V následujících týdnech počítáme s rozšiřováním o další platby. Automat bude možné využít pro výběr poplatků za komunální odpad, poplatků ze psů i pro výběr poplatků na odboru správním a vnitřních věcí (správní poplatky za cestovní doklady a evidenci obyvatel). Jednoduše pro vše, co obsahuje QR kód. Tím jsou v současnosti opatřené například už složenky právě na výběr poplatků za komunální odpad a psy,“ vyjmenoval starosta Jurka.

Platby se načítají do finanční účtárny a jsou připravené k automatickému proúčtování. Následně se informace o zaplacení automaticky zobrazí v předpisu daného příjmu, a je tudíž ihned vidět. „Zařízení nabízí lidem zjednodušení administrativy i komfort a bezpečí při úhradě plateb. Jde o další moderní rozšíření služeb pro klienty našeho úřadu,“ doplnil vyškovský starosta.

Automat dodala brněnská firma KADLEC-elektronika za 1 milion a 145 tisíc korun. Další výdaje jsou pak spojené s napojením přístroje na městský kamerový systém či s propojením automatu do ekonomického systému, který úřad používá.

Městský úřad ke konci roku spustil univerzální poplatkový automat

19.12.2023